Boende i Alanya

Hitta boende av kvalitet genom våra experter!

Topp 50 lägenheter i Alanya

Lägenheter och Boende i Alanya

Alanya är en underbar stad belägen i provinsen Antalya i sydvästra Turkiet precis vid Medelhavet. Här finner du vackra stränder, en fin hamn, god mat och bra shopping med flera nyöppnade köpcentrum tack vare ortens växande popularitet. I Alanya finns flera sevärdheter så som Röda Tornet, Skeppsvarvet och den fascinerande ruinstaden Termessos för att nämna några få. Njut av det azurblå vattnet och medelhavsklimatet som råder i Alanya. Här finns långa, vita sandstränder (vissa upp till två km långa!) ett vibrerande nattliv och utmärkta butiker. Sök dig till Bazarområdet, Tosmur, Taurusbergen eller mysiga stadsdelen Oba för en omväxlande resa fylld av aktiviteter. Wimdu erbjuder alternativet att antingen boka ett privat boende, eller att bo med en lokalinvånare. Du kan välja att bo i en strandvilla, en pittoresk lägenhet i Gamla stan, i ett hus med tillhörande pool eller enklare rum och studios. Oavsett vad du letar efter, är vi säkra på att din perfekta bostad i Alanya med Wimdu!

Se och göra

Efter att ha tagit Alanya i beslag år 1221, ville sultanen Aladdin Keykubat resa ett monument som såg till att Alanya, symbolen för Turkiets välde över haven, alltid stannar under turkisk suveränitet. Kizil Kule (Röda Tornet) - med sin höjd på 33 m och 5 våningar, står det åttasidiga monumentet fortfarande stark i sin storhet som om det var den dagen det byggdes 1226. Tornet är uppkallat efter de rödaktiga stenar som användes i uppbyggnaden. I det röda tornet kan du se kostymer från Ottomanperioden och många handvävde lokala textilier. Vi rekommenderar absolut ett besök till detta intressanta monument, och därefter kan du ta en promenad till hamnen, om du följer murarna ca 200m. Hamnen är även den byggd av sultanen Aladdin Keykubat, men två år efter det att tornet byggdes. Alanyas Borg byggdes under början av tolvhundratet för att försvara hamnen och staden från inkräktare. Här fanns även fängelsehålor, som när de blev överfulla tömdes genom att fångarna fick knuffa varandra över klipporna, enligt sägen. Borgen som nu står i ruiner är beläget på ett berg, 250 m över havet. Här kan du få en fantastisk utsikt över Alanya och havet. Tershane är ett gammalt skeppsvarv som byggdes 1227, det består av fem tegelkammare som användes för att skydda och förvara skepp när de låg i hamn. Invid skeppsvarvet finner man även ett kontor och en liten moské.

Utflykter utanför Alanya

Side ligger ungefär 60 km ifrån Alanya och erbjuder en av Turkiets mest sevärda antika platser. Side var en grekisk stad och de kvarvarande monumenten omfattar tre teatrar, en akvedukt och ett nymphaeum (en grotta med naturlig vattentillgåg som tillägnats nymferna). I Side kan man även gå på museum, shoppa i de små butikerna och besöka marknaden på måndagar. Alarahan är nog den bäst bevarade medeltida karavanseraljen i Turkiet, och ligger ca 35 km väster om Alanya. Alarahan som är beläget på toppen av en brant kulle, byggdes år 1231 vid Alara-flodens strand. En annan sevärdhet som vi rekommenderar är Damlatas-grottan - denna droppstensgrotta är mycket intressant eftersom den består av stalaktit och stalagmitformationer, har en fuktighetsnivå på 90% och en temperatur som kontant ligger kring 22 grader. Dim Cave är en annan grotta som ligger i Dimcay-dalen, och är 260 m lång. Den anses vara även mer imponerande än Damlatas-grottan. Om inte annat är en dagsutflykt till Dim Cay dalen riktigt trevligt – här kan du äta lunch på restauranger som sänkts ned tillräckligt mycket i Dimcay-floden att du kan doppa fötterna i vattnet medan du äter.

Stränder och nattliv

Alanya har två mycket älskade stränder. Stranden Keybukat ligger öster om Alanya, och är ungefär 3 km lång och lämpar sig bäst för barnfamiljer då det är relativt långgrunt. Sanden är delvis finkornig men består till största del av finslipat grus. Kleopatrastranden ligger väster om Alanya, den är bred och lång med finkornig sand. Vattnet är mycket djupare här, därför finner man färre barnfamiljer vid den här stranden. Här kan man hyra solstolar och parasoller, och njuta av mat och dryck som inte ligger allt för långt ifrån solstolen. Stranden tros ha fått sitt namn efter den vackra Kleopatra som sägs ha stannat här för att bada. Vid båda stränderna kan man underhålla sig med olika vattensporter så som jetski, bananbåt och parasailing – här finns det verkligen något för alla! Det finns även andra stränder, såsom Alara-stranden som är en liten och mycket lugnare strand, andra nämnvärda stränder är Incekum-, Konakli- och Portakal-stränderna.

Alanya är en stad som aldrig sover. Hit kommer många ungdomar endast för att få en inblick i det legendariska nattlivet. Det är invid hamnen som man hittar de flesta barer och klubbar, som ofta har inkastare som försöker locka in en i deras klubbar. Några klubbar och barer som anses vara de bästa är: Crazy Horse – ett diskotek utanför centrum som man kan ta en buss till. Bistro Bellman – Alanyas äldsta klubb och bar, och även den mest populära. Teasers passar för de med hemlängtan då det är en skandinavisk klubb på hela tre våningar med olika events och teman varje vecka. Havana Club är ytterligare ett diskotek på tre våningar som är älskad bland många turister.

Mat och dryck

Det turkiska köket är världskänt – det består ofta av grillad kött och fisk, och kryddas med chili, spiskummin och andra färska örter. Ofta inleds en turkisk måltid med Meze vilket är smårätter som serveras med det turkiska flatbrödet Pide. Kebab är en annan rätt som är mycket populär bland turkarna – Döner kebab är den som är mest likt den svenska, sedan finns det också Iskender kebab som Alexander den Store gav namn åt – denna serveras på en tallrik istället för i bröd. Det finns alltid vegetariska alternativ så som haloumi och falafel. I Turkiet dricks det oftast vatten till maten, men i Alanya finner man även lokalproducerad öl och Raki - ett anisbrännvin som påminner mycket om grekernas ”ouzo”. Förutom det dricker man ofta té i Turkiet, gärna med många sockerbitar i. De dricker även en tjockare variant av kaffe med kaffesumpen kvar i koppen, som även sägs kunna berätta om din framtid när du druckit upp. Vem vet – du kan ju alltid prova!

Boende i Alanya

I Alanya finns det självklart många olika boendealternativ. Hyr in dig hos en värd med lokalkännedom som får dig att känna dig som hemma. Wimdu erbjuder allt från lyxiga semesterhus med pool till mysiga stugor, men även billiga lägenheter och rum i centrum. Det är stort tryck på de semesterbostäder med pool som finns på Alanya, alla vill kunna ha sin privata del av paradiset. Vad du än letar efter kan du hitta det hos oss!

Vi är Wimdu…

Wimdu är Europas största marknad för privat boende. Med över 350.000 bostäder i över 150 olika länder kan du med säkerhet hitta det bästa boendet.

bookings guests properties numbers review triple-check save
 • Mer än 10 miljoner bokade nätter

  Europas största portal för stadslägenheter.

 • Wimdus trippelkontroll

  I vår tredelade kvalitetskontroll ingår besök på plats.

 • Trustpilot

  Vårt betyg på Trustpilot är
  Utmärkt (8.9/10)

…och vi älskar våra lägenheter