Boende i London

Hitta boende av kvalitet genom våra experter!

Topp 50 lägenheter i London

Lägenheter och Apartments i London

En gång i tiden åkte vi till London för att köpa grejor. Med internet och internationella butikskedjor är det inte längre någon större idé att göra det. H&M säljer samma byxor här hemma. Och det är faktiskt rätt skönt att slippa släpa hem en massa saker på flyget. Åk till London bara för att få vara med om något!

Ett bra sätt att uppleva något extra är till att börja med att inte bo på ett trist charterhotell i centrum. I byar och städer kring London på mindre än en halvtimmes pendelavstånd från centrala järnvägsstationer hittar man via internet lätt fina bed & breakfasts där man bor mycket bättre till samma pris och får träffa ortsborna. Köp periodkort till tåget. Varje ort har dessutom sina egna sevärdheter. Jag rekommenderar byn Sevenoaks i Kent med lantslottet Knole intill, beläget i en enorm öppen hjortpark. Författarinnan Vita Sackville-West växte upp på slottet och skapade senare sin trädgård vid Sissinghurst som en tröst för att hon inte kunde besitta Knole. Till Knole med utställningar och restaurang går en billig direktbuss från järnvägsstationen.

Floden och tidvattnet

Som i alla flodstäder är Themsen det man behöver hålla reda på för att förstå var man är i London. Över vattnet och längs kajerna bjuder staden på sina öppnaste perspektiv. En båttur med guide är väl investerade pengar. Jag åkte RIB, förstärkt gummibåt, med 15-åringar och det gick i en jäkla fart. Men vi fick också höra mycket intressant av vår guide, en ung skådespelare som tyckte ganska bra om sitt extraknäck.

Floden bjuder också på en mindre känd men klassisk sysselsättning för londonborna: mudlarking. När tidvattnet drar sig ut till havs blottläggs flodbotten här och där nedanför de murade kajskoningarna, och då klättrar man ner och letar efter saker. Påfallande mycket av det man ser är gamla ting, vilket är ett resultat av forna tiders något sorglösa sophantering. Kritpipskaft, porslin och annat från 1700-talet hittar man omgående, men kunniga mudlarks – gärna med metallsökare – kommer ofta hem med föremål som hamnade i floden innan ens romarna hade invaderat.

Londonborna har förstås ingen lust att låta turister plundra deras kulturarv, så regeln är att om man hittar något som både verkar vara utöver det vanliga och äldre än år 1700 skall man rapportera fyndet till Museum of London. Den som bosätter sig i London kan skaffa sig ett mudlark.tillstånd från Port of London Authority. Men tänk för jösse namn på att tidvattnet rullar in igen förr eller senare, och det går rätt snabbt. Håll reda på var stegen upp till gatunivån är!

Museer och rockspelningar

En charmerande egenhet hos Londons museer är att inträdesavgiften ofta är frivillig. Några av mina favoriter är Science Museum, (tekniska och vetenskapliga utställningar), Museum of Natural History (med bland annat en extremt gammal och stor fossilsamling – inte bara fossilerna är gamla utan samlingen med), Museum of London (med stadsområdets förhistoria och historia), British Library (i ny maffig byggnad med stora utställningar), British Museum (där man kan tillbringa två veckor med att se på forntida konst) och popmuseet British Music Experience, där man kan lyssna på landets epokgörande musik och se på rockreliker.

När man fått nog av rockhistorien kan man friska upp sig med dagens brittiska band. Ett bra ställe med dagliga spelningar till ett överkomligt biljettpris är Barfly, mitt i de ungdomsturistiga kvarteren vid Camden Lock. När jag var där var det tre band efter varandra som spelade vek gitarrpop, psykedelisk dubreggae och energisk skapop. Kul och överkomligt!

Parker, konstgjorda sjöar och kanaler

Londons parker är många och en del av dem är enorma. För en svensk är det lite överraskande att finna en del privatparker med höga stängsel och låsta grindar mitt i stan, men ingen kan säga att det fattas offentliga grönytor där man kan motionera eller vila sig. Kensington Gardens och Hyde Park är egentligen en enda park stor som halva Södermalm i Stockholm. Skiljelinjen mellan de båda är en väg, nämligen lägligt nog förlängningen av Exhibition Road där man hittar bland annat tidigare nämnda Science Museum och Museum of Natural History.

I Hyde Park finns innerstadens största sjö, The Serpentine, som anlades av parkarkitekterna 1730. Här dränkte sig Percy Bysshe Shelleys gravida hustru Harriet Westbrook i december 1816, och två veckor senare gifte den unge poeten om sig med den ännu yngre Mary Wollstonecraft. Redan sommaren innan hade Mary bott med Percy i Schweiz, där hon skrev romanen Frankenstein. The Serpentines vatten kommer numera ur tre borrade brunnar, och även vattenfallet över dammluckan i östra änden hålls igång av en pump. Alltihop är med andra ord bluff, men det är en vacker bluff med nästan 300 år på nacken. Lika fejkad och lika sevärd är sjön i Saint James' park, som kanske var en sjö under bronsåldern men som senare genomgått en karriär som sumpmark, kanal och, sedan 1827, den anlagda sjö vi ser idag.

Regent's Park är jämförbar i storlek med vardera av parkerna vid The Serpentine och erbjuder samma andrum. Här finns också en rätt stor sjö som inte har något särskilt namn. I januari 1867 brakade hundratals skridskoåkare genom isen på sjön och fyrtio av dem dog. Därefter tömde man sjön och fyllde igen bäckenet så att vattnet nu bara är dryga metern djupt. Den här sjön kvalar nog inte heller in som en natursjö.

Industrialismen i England kom igång långt före järnvägarnas tid och till en början var hästdragna kanalpråmar det föredragna transportmedlet för råvaror, kol och fabrikernas produkter. Londons kanaler är långt färre idag än för 200 år sedan, men många finns faktiskt kvar i stadsbilden. De är förklaringen till ortnamn som redan nämnda Camden Lock, där man var tvungen att slussa pråmarna upp och ner för en sluttning. Även på kanalerna kan man med fördel åka guidebåt, till exempel från Camden och Little Venice, och vid Kings Cross finns ett kanalmuseum.

Multikultur och matställen

I tunnelbanan ser resenärerna ut som FN:s generalförsamling och är en sevärdhet i sig. Alla gamla brittiska besittningar jorden runt har bidragit till Londons tio miljoner innevånare, och därtill har folk kommit från andra håll. Det betyder att etnorestaurangerna är många och bra, även de enkla ställena. Var dock beredd på att personalen, även på ställen med västerländsk mat, kan prata betydligt sämre engelska än du. Det kan bli förvirrat men det är ju samtidigt glädjande att arbetsmarknaden är öppen för unga nyanlända.

Grillspett och kebab som inte skulle skämmas för sig i Istanbul äter man på pyttelilla Bosphorus nära South Kensingtons tunnelbane-station – och man betalar kontant. Den bästa jamaicanska currygeten och saltfisken med ackey äter man enligt en av stadens stora söner, rapparen Dizzee Rascal, på Banner's i snofsiga Crouch End. Inget utomhusdisco, sound system, på reggae-ön blir nånsin en bra affär utan att bjuda på bra curryget. Portionerna på Banner's är så generösa att den snurrige rackaren brukar ta med sig hälften hem i en låda.

Kinarestaurangerna är många och varierade. I Sverige tenderar de alla att ha samma europeiserade meny. I London finns många suveränt opåverkade provinsspecifika kinakök, t.ex. Barshu vid Leicester Square som serverar Sichuan-mat, och Silk Road nära Denmark Hill som bjuder på uigurisk stäppnomadkost från Xinjiang. Kantonesisk dim sum och jasminte intas med fördel en söndageftermiddag på Phoenix Palace nära Baker Street, men boka före! Du kan räkna med att om någon av gästerna ser västerländsk ut så är de gifta med kineser.När det gäller Londons indiska och pakistanska restauranger är de så många och så bra – de har en stor, kunnig och krävande hemmapublik – att det faktiskt inte är värt att peka ut någon särskild. Men någon av dem måste man pröva under varje londonvecka!

Fish and chips kan man numera äta i svenska skolbespisningar. Vill du ha riktig engelsk etnomat skall du i stället ta paj med stek och njure, eller bacon och lever, badande i mustig brun sås på en bättre pub. Givetvis nedsköljt med öl från småbryggerifundamentalisterna i Real Ale-rörelsen. Kedjepubar har inte alltid någon Real Ale.

Teater

På webbsajten londontheatre.co.uk kan du hitta billiga teaterbiljetter på kort varsel. Tricket är att boka en person åt gången. Det finns nämligen alltid en massa enkelplatser över eftersom de flesta bokar två eller fler biljetter åt gången och vill sitta intill varandra. Om du kan nöja dig med att prata med ditt resesällskap i pausen så fixar ni lätt biljetter även till eftertraktade upp-sätt-ningar. Jag gick på scenuppsättningen av 50-talskomedin The Ladykillers, ursprungligen med Alec Guinness och Peter Sellers, i bearbetning av Graham Linehan som skrev teveserierna Father Ted (om den spelberoende irländske pastorn) och The IT Crowd (”Have you turned it off and turned it on again?”). Bra grejor!

Slutord: ditt London

Så ser mitt London ut. Du är förmodligen inte alls som jag. Men kom ihåg att vad du än är intresserad av så finns det med all sannolikhet massor av saker på dina specialområden i London som du inte har en aning om. Militärhistoria, dressyrridning, läderklubbar för herrar, animebiografer, nigerianska gospelmässor med tungomålstal tolkat till Yoruba, tweedskräddare – allt kommer du att hitta med några väl valda webbsökningar. Hemifrån eller med hjälp av hotellets wifi. Och när du är helt slut efter en eller två veckor av dessa upplevelser – då finns det ännu mera kvar som du fortfarande inte har en aning om.

Redo att boka?

VÅRA LÄGENHETER HAR ETT GENOMSNITTSBETYG PÅ 9/10! SÅHÄR SÄGER VÅRA GÄSTER:

John
John
8 Mycket bra
november 2017
Lovely Flat near London Bridge

Trevlig lägenhet bra situerad I spännande livliga Peckham. Nära till allt. En dubbelsäng o en dubbelsäng bäddsoffa funkar för det lilla resesällskap. Saknade dock ordentlig köksutrustning, t ex fanns inga bunkar att vispa pannkakssmet el...

Elisabeth
Elisabeth
8 Mycket bra
juli 2017
The Lillie Road Residence I

Själva lägenheten var väldigt fin. Verkade nyrenoverad. Även nära till buss och tunnelbana. Ingången som ligger på baksidan av huset gjorde oss lite betänksamma. Där var fullt med sopor. Inte så trevligt. Trots det är vi mycket nöjda. My...

Åsa
Åsa
8 Mycket bra
maj 2017
(WS02) Two Bedrooms Apartment Oxford St.

Liten, fräsch lägenhet i lugnt och säkert område. Ok sängar, fint badrum och välutrustat kök. Fantastisk bra läge med promenadavstånd till flera tunnelbanestationer. Mataffär i närheten. Snabb kommunikation, utförlig information och ett ...

Patrik
Patrik
10 Enastående
april 2017
Spacious En Suite Near Tower Bridge*****

Härligt läge och skönt mottagande av Lexie☺

Vi är Wimdu…

Wimdu är Europas största marknad för privat boende. Med över 350.000 bostäder i över 150 olika länder kan du med säkerhet hitta det bästa boendet.

bookings guests properties numbers review triple-check save
 • Mer än 15 miljoner bokade nätter

  Europas största portal för stadslägenheter.

 • Wimdus trippelkontroll

  I vår tredelade kvalitetskontroll ingår besök på plats.

 • Trustpilot

  Vårt betyg på Trustpilot är
  Utmärkt (8.9/10)

…och vi älskar våra lägenheter