Boende i Zagreb

Hitta boende av kvalitet genom våra experter!

Topp 50 lägenheter i Zagreb

Lägenheter och Apartments i Zagreb

I Zagreb befinner du dig Kroatiens centrum, såväl geografiskt som kulturellt, vetenskapligt och politiskt. Här smälter forna och nutida Europa samman och utgör en förförisk mix som är omöjlig att motstå. Längs med de populära gågatorna Bogovićeva och Tkalčićeva kantar caféer på rad, medan du i gamla stan Gradec stöter på trånga kullerstensgränder, öppna små torg och stora palats. Staden har förändrats mycket på senare år när det kommer till antalet caféer, klubbar, barer och festivaler, till skillnad från på 90-talet är staden numera alltid full av liv. Här finns ett brett utbud av sevärdheter och evenemang, som innefattar alltifrån klassisk konst till alternativa punkhak. Ett smart sätt att gallra i utbudet är att fråga de som vet bäst: lokalborna. Bokar du ditt boende med Wimdu kan du antingen välja att bo med en värd som med sin lokalkännedom kan hjälpa dig under din resa, eller så kan du boka en privat bostad, bara för dig och ditt sällskap. I Zagreb erbjuder vi semesterlägenheter för kortare vistelser, lyxiga apartments i centrum och billigare rum och studios i gamla stan.

Kroatisk Historia

För att bättre förstå dig på Zagreb, kan en djupdykning i stadens historia vara hjälpsamt. Första dokumentet som nämner Zagrebs namn är daterat 1134, och man tror att Zagreb grundades 1094 av Ungerns Ladislas som etablerade ett biskopsämbete här för att få större kontroll över norra Kroatien. I Gradec och Kapitol kom kyrkliga samhällen till form, något som ledde till oroligheter 1527, vilket resulterade i att dessa separata platser började omtalas som Zagreb. Zagreb betyder ”bakom kullen” och refererar till stadens position vid foten av berget Medvednicas. Därefter har både ottomaner och habsburger haft makten. Det var i slutet av 1800-talet som flera viktiga kulturella centra började byggas, så som universitetet och nationalteatern. Kroatien blev en del av forna Jugoslavien 1918, men blev till sitt eget land 1991 då landet efter demokratiska val beslöt att lämna federationen.

Se och göra i Zagreb

Även Zagreb är nu en enad stad, men historien har satt sina spår, och idag staden är uppdelad i övre och nedre staden. Donji grad (nedre staden) kallas i folkmun för ”centar” (centrum), och det är här torget Ban Jelačić ligger, som är den mest centrala samlingspunkten i hela Zagreb. Här samlas folk för att äta, dricka och spana på människor, men även för att beskåda en fantastisk staty och fontän som ligger här. Här uppfördes byggnaderna under 1800-1900-talet. Många tongivande institutioner ligger här, bland annat nationalteatern, Arkeologiska museet, Konstpaviljongen, Mimaramuseet och Zagrebs universitet och centralstation.

Gonji grad (övre staden) är den delen av Zagreb som var uppdelas i Gradec och Kapitol och är den äldsta delen i Zagreb och dess historiska hjärta. Det är här man finner Sankt Markus torg och flera intressanta byggnader, däribland Zagrebs katedral, vars två höga torn man ser från hela staden, och Sankt Markuskyrkan som är känt för sitt vackra tegeltak som visar Zagrebs stadsvapen och det Treeniga kungariket Kroatien, Slavonien och Dalmatiens statsvapen. I Gonji grad hittar man de sista resterna av den forna stadsmuren; befästningstornet Popov toranj (Prästtornet), Kamena vrata (Stenporten) och Lotrščaktornet där man varje dag klockan tolv avfyrar en kanonsalut. Vid stenporten finner man ett av Zagrebs mest kända monument, en enkel 1700-talsstaty av Jungfru Maria. I Gonji grad ligger även parlamentet. Gornji Grad är bilfri och man tar sig runt via trappor eller en bergbana.

Andra intressanta sevärdheter är bland annat Mirogojkyrkogården där många kända kroater ligger begravda bland intill en vacker byggnad med arkader, paviljonger och kupoler. Medvednica är det berg som Zagreb ligger vid. Hit kan du ta en dagsutflykt, och sitta med en picknick om somrarna och åka skidor om vintrarna. På berget finns även ett intressant fort som man kan besöka. Maksimirparken är en grön stadspark i stadsdelen Maksimir. I parken finns, flera uteserveringar och kiosker. Här finns många ljuvliga trädlundar och långa alléer med lindar. I hjärtat av parken ligger även Kroatiens största djurpark som är välbesökt av utländska turister. Zrinjevac är annan en park som ligger i närheten av Ban Jelačić-torget. Där finns även en fontän och ett lusthus där musikanter spelar ibland.

I övrigt brukar lokalborna på lördagar klä sig i finkläder och ge sig ut på stan. Ofta går de till en av de många caféerna, strosar omkring på de små kullerstensgatorna, och besöker den kända marknaden Dolac. När man är i Zagreb bör man definitivt unna sig den traditionell kakan Paprenjak tillsammans med den starka lokala drycken Tkalciceva och Rakija som är en fruktig brandy.

Museum

Kroatiens huvudstad är för konstintresserade en drömdestination då det här finns många museer. Det kanske mest kända av dessa är säkerligen Mimara Museum, som har en imponerande samling av verk av konstnärer som Veláquez, Rubens, Rembrandt och Manet. I museet finns också arkeologiska fynd från alla möjliga hörn av världen. Tyvärr har Mimarassa mycket lite information på andra språk än kroatiska, men lyckligtvis behöver de flesta av verken inte förtydligande.

Det första museet som byggdes på 125 år var Zagreb Museum of Contemporary Art , år 2009. Kollektionen består av ca 10 000 verk, gjorde av kroatiska och internationella konstnärer mellan 1950-talet till idag. Museet är beläget i Novi Zagreb i Sava på andra sidan av floden, i ett socialistiskt bostadsområde byggt efter andra världskriget, och som verkligen är en sevärdhet i sig.

Ett annat mycket intressant museum är Museum of Broken Relationships. Personer med brustna hjärtan har donerat föremål som symboliserar deras misslyckade relation, här finns exempelvis en yxa, en benprotest och brudklänning – varje föremål berättar sin unika historia.

Boende i Zagreb

I Zagreb är hotell inte direkt en bristvara, men det kanske inte är det roligaste alternativet. Vill du istället bo i ett privat hus eller med en värd rekommenderar vi självklart att du bokar med oss! Wimdu erbjuder allt från fräscha lägenheter i centrum, till flotta villor i utkanten av staden, men även billigare rum och studios. Oavsett vilken typ av boende du letar efter är vi säkra på att du kommer hitta det hos oss! Trevlig resa önskar Wimdu-teamet!

Vi är Wimdu…

Wimdu är Europas största marknad för privat boende. Med över 350.000 bostäder i över 150 olika länder kan du med säkerhet hitta det bästa boendet.

bookings guests properties numbers review triple-check save
 • Mer än 10 miljoner bokade nätter

  Europas största portal för stadslägenheter.

 • Wimdus trippelkontroll

  I vår tredelade kvalitetskontroll ingår besök på plats.

 • Trustpilot

  Vårt betyg på Trustpilot är
  Utmärkt (8.9/10)

…och vi älskar våra lägenheter